Doelen stellen EN ZE BEREIKEN in 12 simpele stappen

Waarom bereiken sommige mensen al hun doelen, terwijl anderen alleen maar dromen van een beter leven?

Omdat ze een plan hebben.

Voorbeeldje: Stel dat je ergens naartoe moet dit weekend waar je nog niet eerder bent geweest, dan kun je 2 dingen doen:

  1. Je stapt in de auto en begint te rijden en ziet wel waar je uitkomt
  2. Je checkt waar je precies moet zijn, wat de snelste route is, of er wegwerkzaamheden/files zijn en of je nog moet tanken

Meer hoef ik niet uit te legen denk ik. En zo is het in het leven ook. Als je geen doelen stelt en een plan maakt om ze te bereiken, dan wordt het niks. Je zult er versteld van staan hoe weinig mensen dit eigenlijk doen… En wanneer jij er vandaag mee begint gaat er een wereld voor je open…

Brian Tracy is een baas

Zoals gezegd ben ik geen goeroe, dus ik ga ook niet de credits nemen voor de rest van dit artikel. Toen ik op zoek was naar een handleiding voor het stellen van doelen kwam ik bij Brian Tracy uit. Hij is een autoriteit op dit gebied en kan het veel beter verwoorden dan ik. Onderstaande is dan ook een vrije vertaling van zijn stappenplan.

Dus pak pen en papier en let’s go!

Stap 1: Bepaal precies wat je wilt in elk belangrijk gebied van je leven

Begin met  idealiseren. Stel je voor dat er geen beperkingen zijn op wat je kunt zijn, of kan doen. Stel je voor dat je alle tijd en geld, alle vrienden en contacten, de opleiding en ervaring hebt die nodig zijn om elk doel dat je kunt bepalen voor jezelf kunt bereiken.

Stel je voor dat je een toverstaf zou kunnen zwaaien, waarmee jij je leven perfect kunt maken in elk van de vier belangrijke gebieden van het leven. Als jouw leven perfect zou zijn in elk gebied, hoe zou het er dan uitzien?

  1. Inkomsten – hoeveel wil je dit jaar, volgend jaar en vijf jaar vanaf nu verdienen?
  2. Familie – wat voor een levensstijl wil jij voor jezelf en jouw gezin?
  3. Gezondheid – hoe zou je gezondheid eruit zien in een perfecte wereld?
  4. Vermogen – hoeveel wil je sparen in de loop van je werkende leven om er straks warmpjes bij te zitten?

Drie Doelen Methode – Schrijf binnen 30 seconden jouw drie belangrijkste doelen in het leven op. Schrijf snel. Wat jouw antwoord op deze 3 doelen is, geeft waarschijnlijk een nauwkeurig beeld van wat je echt wilt in het leven.

Stap 2: Schrijf het op!

Je doelen moeten letterlijk uitgeschreven zijn en op papier staan. Ze moeten duidelijk, specifiek, gedetailleerd en meetbaar zijn. Je moet jouw doelen opschrijven alsof je een bestelling plaatst bij een fabriek waar jouw doelen worden gemaakt. Maak je beschrijving duidelijk en gedetailleerd in elk opzicht.

Slechts 3% van de volwassenen heeft hun doelen uitgeschreven, en de rest van de wereld werkt voor hun 😉

Stap 3: Kies een deadline

Je onderbewustzijn maakt gebruik van deadlines als “druksystemen” om je (bewust en onbewust) te sturen in de richting van van je doel. Als jouw doel is groot genoeg is, kun je ook sub-deadlines stellen als een soort tussenstapjes.

Als jij financiële onafhankelijkheid wil bereiken, kun je jezelf een doel van 10 of 20 jaar in het vooruitzicht stellen en deze periode in stukjes van 1 jaar hakken, zodat je weet hoeveel je ieder jaar moet sparen en investeren.

Als je om wat voor reden je niet je doel bereikt voor de deadline, stel je gewoon een nieuwe deadline. Er zijn geen onredelijke doelen, alleen onredelijke deadlines.

Stap 4: Identificeer de obstakels die je moet overwinnen om je doel te bereiken

Waarom heb jij jouw doel nog niet bereikt?

De theorie van Beperkingen – er is altijd een beperkende factor die de snelheid bepaalt, waarmee jij jouw doel bereikt. Wat is het voor jou?

Zoals bij veel dingen geldt ook voor beperkingen de 80/20 regel. 80% van de redenen die jou tegenhouden om je doel te bereiken zitten in jezelf. Bijvoorbeeld het ontbreken van een vaardigheid, een kwaliteit of bepaalde kennis. Slechts 20% van de redenen komen van buiten (externe factoren). Begin dus altijd bij jezelf en focus op die 80% waar jij iets aan kunt veranderen.

obstakels doelen

Stap 5: Identificeer de kennis, informatie en vaardigheden die jij nodig hebt om je doel te bereiken

Identificeer vooral de vaardigheden die je zal moeten ontwikkelen om in de top 10% van succesvolle mensen in jouw vakgebied te horen.

Grote ontdekking: Jouw zwakste vaardigheid bepaalt de hoogte van jouw inkomen en succes. Je kunt meer vooruitgang boeken door te werken aan die ene vaardigheid die jou beperkt, dan alle anderen bij elkaar.

Sleutelvraag: Welke vaardigheid, als je die perfect zou beheersen, zou de grootste positieve impact op je leven hebben?

Welke vaardigheid, als je die perfect zou beheersen, zou het meest bijdragen aan het behalen van jouw doel? Wat het ook is, schrijf het op, maak een plan en werk er elke dag aan.

Stap 6: Identificeer de mensen van jij hulp en medewerking nodig hebt om jouw doel te bereiken

Maak een lijst van elke persoon in je leven waar je mee samen moet werken (of juist omheen moet werken) om je doel te bereiken.

Begin met familieleden waar je medewerking en ondersteuning van nodig hebt. Maak ook een lijst van je baas, collega’s en eventueel werknemers. Identificeer ook vooral de klanten (als je die hebt) van wie jij ondersteuning nodig hebt om jouw product of dienst te verkopen.

Zodra je de belangrijkste mensen hebt geïdentificeerd waarvan je hulp nodig hebt, stel jezelf dan deze vraag: “Wat levert het voor hen op?” Wees een gever i.p.v. een nemer.

Om grote doelen te bereiken heb je nu eenmaal hulp van andere mensen nodig. Een belangrijk persoon op een bepaald moment in je leven kan het verschil maken. De meest succesvolle mensen zijn in staat een groot netwerk te bouwen (en te onderhouden!) van mensen die zij kunnen helpen in ruil voor hulp van hen.

Stap 7: Maak een lijst van alles wat jij moet doen om jouw doel te bereiken

Combineer de obstakels die je zal moeten overwinnen, de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om te ontwikkelen en de mensen van wie jij medewerking nodig hebt. Maak een lijst van elke stap die je kunt bedenken die jij zal moeten zetten om uiteindelijk jouw doel te bereiken.

Als je denkt aan nieuwe items voor op je lijst, voeg ze dan toe totdat je lijst compleet is.

Wanneer je een lijst maakt van alle dingen die je moet doen om jouw doel te bereiken, begin je te zien dat dit doel is veel haalbaarder is dan je dacht.

“Een reis van duizend mijl begint met een enkele stap.”

Stap 8: Organiseer jouw lijst op volgorde en prioriteit

Je organiseert deze lijst door de stappen die je hebt geïdentificeerd te sorteren op volgorde en prioriteit.

Volgorde – wat moet je eerst doen voordat je iets anders kunt doen en in welke volgorde?

Prioriteit – wat is belangrijker en wat is minder belangrijk?

De 80/20 regel zegt dat 80% van je resultaten zullen komen van 20% van je activiteiten.

De 20/80 regel zegt dat de eerste 20% van de tijd die je besteedt aan het plannen van jouw doel en het organiseren van je plannen, 80% van de tijd en inspanning waard is die nodig is om het doel te bereiken. Planning is dus SUPER belangrijk.

Stap 9: Maak een plan met actiepunten en taken

Organiseer jouw lijst in een aantal stappen vanaf het begin helemaal door tot het bereiken van je doel. Wanneer je een doel en een plan hebt, vergroot dat de kans op het bereiken van je doelen met 1000%!

  • Plan elke dag, week en maand van tevoren
  • Plan elke maand aan het begin van de maand
  • Plan elke week het weekend ervóór
  • Plan elke dag de avond ervoor

Hoe zorgvuldiger en gedetailleerder je bent in het plannen van jouw activiteiten, hoe meer je zal bereiken in minder tijd. De regel is dat elke minuut die je besteedt aan je planning, 10 minuten bespaart in de uitvoering.

Stap 10: Selecteer elke dag jouw nummer 1 (belangrijkste) taak

Stel jouw takenlijst op volgens de 80/20 regel.

Stel jezelf deze vraag: “Als ik maar één ding kon doen op deze lijst, welke activiteit is dan het belangrijkst?” Zet het cijfer “1” naast die taak.

Dan vraag je jezelf af: “Als ik slechts één andere taak zou kunnen doen op deze lijst, waar kan ik dan het beste mijn waardevolle tijd aan besteden? ‘Schrijf dan het cijfer ” 2 “naast die taak.

Blijf vervolgens deze vraag stellen: “Wat is het meest waardevolle gebruik van mijn tijd in dit overzicht?” Totdat je zeven top taken hebt die georganiseerd zijn op volgorde en prioriteit.

Hier is nog een andere vraag die je kunt stellen: “Als ik één ding de hele dag zou moeten doen, wat zou dan het meeste bijdragen aan het behalen van mijn doelen?”

Focus en concentratie zijn de sleutels tot succes. Focus betekent dat je precies weet wat je wilt bereiken en concentratie vereist dat je jezelf dwingt alleen die dingen te doen die je dichter bij je doelen brengen. ”

focus doelen bereiken

Stap 11: Ontwikkel de gewoonte van zelf-discipline

Als je eenmaal hebt besloten wat je belangrijkste taak is, dwing jezelf dan om je alleen op deze taak te concentreren tot deze 100% volbracht is.

Je vermogen om je belangrijkste taak te selecteren en er vervolgens doelbewust en zonder afleiding of afleiding aan te werken, zal de kwaliteit en kwantiteit van je vaardigheden en productiviteit verdubbelen en zelfs verdrievoudigen.

Met 1 ding bezig zijn en het afmaken is een van de meest krachtige van alle time management technieken. Mensen die dit kunnen verdienen gemiddeld 2x zoveel als mensen die dit niet kunnen.

Stap 12: Oefen visualisatie van jouw doelen

Creëer heldere, levendige, spannende, emotionele beelden van je doelen in je hoofd alsof je ze al bereikt hebt.

Zie je doel alsof het al realiteit is. Stelt jezelf voor dat je aan het genieten bent van het bereiken van je doel. Als het een auto is, stel je dan voor dat je er in rijdt. Als het een vakantie is, zie jezelf dan al op het strand liggen.

Neem even de tijd tijdens het visualiseren om de emoties te creëren die bij een succesvolle verwezenlijking van jouw doel horen. Een mentaal beeld gecombineerd met een emotie heeft een enorme impact op je onderbewustzijn.

Wanneer jij je onderbewustzijn op die manier “herprogrammeert” zul je daar profijt van hebben in je dagelijkse (bewuste) leven. Je zult bijvoorbeeld zien dat je (onbewust) beslissingen gaat nemen die bijdragen aan het bereiken van je doelen.

Dit in combinatie met een strak plan, actiepunten en hard werken is de sleutel tot succes.

Tot slot

Als je niet bekend bent met deze materie kan ik me voorstellen dat het allemaal wat veel is en dat is niet erg. Ook al pik je er voor jezelf een paar dingen uit, zoals de avond van te voren een planning maken voor de volgende dag, dan nog is het mooi meegenomen.

Lees het boek Goals van Brian Tracy voor meer info.

Meer van dit?

Check dan deze andere boeken van Brian Tracy.

Inspiratie nodig? Lees dan: Geld verdienen met je eigen blog…