Geef je dag een kickstart met een ochtendroutine

Wat is de beste ochtend routine? Oké begrijp me niet verkeerd, ik ben geen zweverig type. Verre van dat. Maar ik vind het wel belangrijk om fit, productief en happy te blijven.

Ik was altijd een avond (nacht) mens, maar op een gegeven moment ging dat ten koste van mijn productiviteit. Het moest anders.

Na wat zoeken kwam ik een boekje tegen van Hal Elrod (bijnaam Yo Pal Hal!) genaamd The Miracle Morning. In het kort komt het er op neer dat je door een goede ochtendroutine een stuk bewuster gaat leven en je dag echt een kickstart geeft.

Super Amerikaans

Het boekje is wel super Amerikaans geschreven met een hoop hype en drama, maar de essentie is goed. Ik haal de dingen eruit waarvan ik denk dat ik er wat aan hebt en geef er mijn eigen draai aan.

On the one hand, we all want to be happy. On the other hand, we all know the things that make us happy. But we don’t do those things. Why? Simple. We are too busy. Too busy doing what? Too busy trying to be happy.
—Matthew Kelly

Maak je klaar voor een topdag

De bedoeling is dat je voor je dag begint een aantal dingen doet, waardoor je lichaam en geest klaargestoomd worden voor wat er komen gaat.

Denk hierbij aan:

  • Water drinken
  • Mediteren (stilzitten en aan niks denken)
  • Workout

Mijn ritueel

Je kunt dit helemaal naar eigen wens inrichten natuurlijk, maar ik deel graag mijn ritueel met je.

1. Water drinken

Veel mensen vergeten dat je lichaam uitgedroogd is wanneer je wakker wordt. Het eerste dat ik doe als ik wakker wordt is water drinken. Nou misschien niet het allereerste, want om eerlijk te zijn laat ik ’s ochtends eerst een scheet.

Maar daarna water. Ongeveer een halve liter.

Pro Tip: Zet een drinkfles naast je bed, zodat je gelijk kunt drinken. Ik heb deze:

drinkfles

2. Pissen

Spreekt voor zich!

3. Stilzitten

Dit is eigenlijk mijn vorm van mediteren. Ik neem 10 minuten de tijd om stil te zitten met mijn ogen dicht. Ik adem langzaam en heel bewust in en uit. Ik probeer aan niks te denken. In het begin vond ik dit super moeilijk, maar je wordt er steeds beter in.

Goeroemodus:

Probeer in het nu te zijn. Dat klinkt vaag, maar wanneer je heel bewust niet vooruit of achteruit denkt, dan kom je in een soort schemergebied waarin de storm in je hoofd wat gaat liggen.

/goeroemodus

4. Doelen bepalen

Ik heb een soort dagboekje waarin ik mijn doelen opschrijf en de dingen die er moeten gebeuren om die doelen te bereiken.

Ik bekijk mijn noties en pas ze aan als dat nodig is. Dit helpt me ook om focus te houden. Ik kom hier in een ander artikel nog een keer op terug.

5. Planning doornemen

Ik maak de avond van te voren altijd een planning voor de volgende dag. Dit is het moment dat ik die planning doorneem. Doordat ik de planning de dag ervoor maak slaap ik trouwens ook beter.

6. Workout

Als laatste doe ik een korte workout. Om de dag cardio en om de dag krachttraining. Dit houdt me fit en scherp.

Trakteren op een lekker ontbijt

Inclusief douchen na mijn workout kost me dit 60 minuten en als ik alles heb gedaan trakteer ik mezelf op een lekker ontbijtje.

lekker-ontbijt

Deze routine helpt mij om wakker te worden, bewuster te leven en ik voel me ook een stuk fitter en scherper.

Mocht je hier meer over willen weten,  check dan  The Miracle Morning.

Vragen over mijn routine, zet ze in de comments!