Handleiding: Bouw binnen een half uur jouw eigen money blog

Als ik het heb over bloggen bedoel ik niet het schrijven van een persoonlijk dagboek, maar het schrijven van kwaliteitsartikelen over onderwerpen die mensen bezig houden en een oplossing bieden voor hun probleem. Deze manier van bloggen levert geld op 😉

Top bloggers verdienen duizenden euros per maand en veel van hen zijn pas een paar jaar bezig.

Zelfs als geld niet je belangrijkst motivatie is zul je door te bloggen:

 • Een betere schrijver en denker worden
 • Meer klanten binnenhalen (als je een bedrijf hebt of freelancer bent)
 • Je CV oppoetsen (je runt een blog, daar mag je trots op zijn!)
 • Nieuwe dingen leren (bijvoorbeeld over internet marketing)
 • Hopelijk een hoop plezier hebben en voldoening halen uit je inspanningen!

Belangrijk (lees dit eerst!)

Ik weet wat je nu doet. Je bent smoesjes aan het verzinnen om hier niet aan te beginnen.

Stop daarmee!

Het klinkt misschien alsof ik je iets probeer te verkopen, maar ik heb niets te koop. Alleen de drang om anderen te laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om je inkomen te verdienen op internet. Zonder je blauw te betalen aan cursussen en e-books.

Ik probeer je te helpen. Je wordt niet morgen miljonair en ook niet over een jaar, maar dit is iets wat jij kunt doen wanneer je als doel hebt om financiële vrijheid te hebben en locatie onafhankelijk te werken.

Hier is lijstje van dingen die jij nu waarschijnlijk denkt:

 • Een blog opzetten is duur en te ingewikkeld!
 • Ik heb hier geen tijd voor
 • Niemand gaat mijn blog lezen
 • Ik ga hier nooit geld mee verdienen
 • Ik weet niet waar mijn blog over moet gaan
 • Blablabla…

Nogmaals: stop daarmee.

Iedereen is bang om iets nieuws te beginnen, maar er is niets om bang voor te zijn.

Dit project zal je ongeveer €0,20 per dag kosten, twee uurtjes per week werk en ik ga je helpen bij elke stap.

Ik zal je precies laten zien hoe je moet beginnen, hoe jij je eerste bericht plaatst, hoe jij je blog op moet zetten, hoe je er geld mee kunt verdienen, hoe je bezoekers stuurt en alles wat je verder moet weten.

Er is geen kennis van programmeren nodig is, nauwelijks een investering en een beetje tijd. Voor iedereen haalbaar dus!

Start jouw blog in 9 eenvoudige stappen

Stap 1) Vind jouw niche (onderwerp)

Voordat je daadwerkelijk gaat leren hoe dit werkt, moet je uitzoeken waar je over gaat schrijven. Een van de belangrijkste zaken bij bloggen is het kiezen van een niche (eigenlijk een onderwerp), waar jij interesse in hebt en vooral waar je concurrerend in kunt zijn.

Kies een te smalle niche en je zult moeite hebben met het verzinnen van nieuwe artikelen, minder geld verdienen en beperkt zijn tot alleen die bepaalde markt. Kies te breed en je zult moeite hebben om te concurreren met ander bloggers en het trekken van eventuele bezoekers naar jouw blog.

Wanneer je een onderwerp kiest, ga dan voor een niche:

 • Die echt jouw interesse heeft
 • Die een opwaartse trend laat zien
 • Die meer dan 1 manier heeft om geld te genereren
 • Waar je al kennis over hebt
 • Die een relatief lage concurrentie heeft

Voorbeelden van niches:

 • Duiksport
 • Golftechnieken
 • Eerste hulp training
 • Karpervissen
 • Retro gaming
 • Labrador training

Stap 2) Kies een blog systeem (ook wel CMS)

Een content management systeem is eigenlijk de software waarop jouw website draait. Dat is waar je naartoe gaat om in te loggen, om artikelen te plaatsen, het design te veranderen, reacties van bezoekers te beheren en ga zo maar door.

Ik heb verschillende systemen geprobeerd, maar ben verliefd geworden op WordPress. Dit is dan ook het platform dat ik gebruik in deze handleiding.

Alternatieven

Er zijn een heleboel websites die je kunt gebruiken, zoals Webs.com, Weebly.com, Blogger.com. Je meldt je aan op hun website en je hebt binnen een paar seconden een blog. Dit is niet geschikt voor wat ik je ga leren, dus ik adviseer het ook niet.

Dit is waarom je een online blogging platform, zoals Blogspot niet moet gebruiken:

 • Ze kunnen je blog op elk gewenst moment verwijderen
 • Je kunt geen gebruik maken van je eigen domeinnaam (of met een omweg)
 • Er is vrijwel geen flexibiliteit als het gaat om design
 • Het is duurder op de lange termijn
 • Het is vaak niet toegestaan om geld te verdienen met je blog
 • Uiteindelijk ben niet jij, maar is de dienst die je gebruikt eigenaar van het blog

Dus wat gaan we doen?

Kies voor de zelf-gehoste versie van WordPress. Dit betekent dat je de bestanden van je blog op een server zet (kleine investering), maar het betekent ook dat jij eigenaar bent van alles en alles onder controle hebt. En dat is wat we moeten hebben!

Je kunt je blog precies zo inrichten als jij wilt en je hebt toegang tot toffe plugins die jouw blog nog veel beter maken.

Hier nog wat info over WordPress

 • Meer dan 70 miljoen websites draaien op WordPress
 • Bijna de helft van de 100 populairste blogs draait op WordPress
 • WordPress is verkrijgbaar in meer dan 60 talen (ook Nederlands!)

Gemakkelijk in gebruik

Van de duizenden mensen die dagelijks beginnen met WordPress, heeft de meerderheid geen technologie of computer-gerelateerde achtergrond. WordPress is gemaakt met de gemiddelde persoon in het achterhoofd. Alles, variërend van installatie, design en het schrijven van je eerste artikel is super eenvoudig.

Ik laat je straks zien hoe je WordPress moet installeren en gebruiken.

Stap 3) Kiezen van goede een domeinnaam

domeinnaam-kopen

Leren hoe je een blog op moet zetten is een ding, maar je hebt ook een naam nodig. Jouw domeinnaam is het adres van je website en wat ze in hun adresbalk typen. Mijn domeinnaam is iedereenrijk.com. Elke website heeft er een nodig en we moeten nu uitzoeken wat die van jou wordt.

Hier zijn 7 regels die ik gebruik bij het kiezen van de perfecte domeinnaam:

 1. Hij moet kort zijn en makkelijk te onthouden
 2. Het moet een merknaam kunnen worden
 3. Houd het kort (max twee woorden)
 4. Geen streepjes!
 5. Alleen .com of .nl
 6. Gebruik een zoekwoord in je domein als het kan
 7. Blijf niet te lang in deze fase hangen, kies iets!

Heb jij jouw super domeinnaam gevonden?

Helemaal goed… Noteer hem voor nu, we gaan hem straks vastleggen!

Stap 4) Een webhostingbedrijf kiezen

Zoals eerder besproken wil je een zelfgehoste versie van WordPress gebruiken voor je blog. Dit betekent dat je een webhostingbedrijf wilt dat dit zo gemakkelijk mogelijk maakt. Dit zijn de zaken die ik belangrijk vind bij het kiezen van een webhostingbedrijf:

Snelheid

De snelheid waarmee jouw website inlaadt is van levensbelang! En de grootste factor hierin is de snelheid van je webhosting. Niemand gaat zitten wachten op een website die trager laadt dan dikke stront door een trechter. Als het langer dan 3 seconden duurt is het makkelijker om op terug te klikken en een andere website te kiezen.

Dit betekent dat je potentiële lezers verliest, die niet op jouw advertenties zullen klikken. Je verliest dus geld! Daarnaast is Google keihard voor trage websites en straft deze af met een lagere score!

Uptime

Jouw blog levert alleen maar geld op wanneer deze ook daadwerkelijk bereikbaar is. Logisch toch? Helaas zijn er veel aanbieders van webhosting die veel teveel websites op dezelfde server laten draaien om kosten te besparen. Dit zorgt bijna altijd voor problemen en website die regelmatig onbereikbaar worden.

Als website eigenaar is dit natuurlijk super kut, want je kunt er zelf niks aan doen en je verliest ook nog eens geld. Het kiezen van een goede webhost voorkomt dit probleem.

Kosten

Kosten zijn altijd belangrijk voor het nemen van een beslissing. Als het gaat om webhosting kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Dit loopt van €0,50 per maand tot €10.000,- per maand. Alles onder de €5,- per maand kun je vrijwel gelijk wegstrepen, want dan krijg je gegarandeerd met snelheid en uptime problemen te maken.

In de prijscategorie €5,- tot €10,- per maand zitten een aantal goede aanbieders en ik ben er van overtuigd dat je niet meer hoeft uit te geven als je begint. Daarnaast is het belangrijk dat je door kunt groeien wanneer je succesvol wordt en dat je pakket met je mee kan groeien.

Ik ga je zo laten zien welke aanbieder je moet kiezen, maar ik kan je alvast verklappen dat het je niet meer gaat kosten dan €0,20 per dag…

Daar koop je nog niet eens een halve liter Schulten Brau voor!

schultenbrau

Ondersteuning

Websites en servers zijn erg ingewikkeld als er zich problemen voordoen. Ik ben niet technisch aangelegd en jij hoeft dat ook niet te zijn. Daarom vind ik goede ondersteuning bij een webhosting bedrijf een van de belangrijkste dingen. De webhost die ik je ga adviseren biedt een geweldige chat functie die maar liefst tot 2 uur ’s nachts geopend is. Dus als er iets met je website aan de hand is, helpen ze je DIRECT!

Mijn webhost advies

Het webhostingbedrijf dat ik adviseer is Versio. Ze zijn inmiddels gegroeid tot ruim 100.000 klanten en er zijn 400.000 domeinnamen geregistreerd. In totaal host Versio meer dan 600.000 websites en applicaties op ruim 10.000 fysieke en virtuele servers!

Versio doet er ook alles aan om hun diensten zo snel en goed mogelijk te maken EN ze zijn ook nog eens een van de voordeligste aanbieders!

Oké, nog niks doen… ik ga je nu stap-voor-stap uitleggen hoe jij je webhosting kunt aanschaffen.

Stap 5) Webhosting kopen

Het opzetten van je webhosting is de eerste stap in voor het creëren van jouw blog. Het is heel gemakkelijk en kost bijna geen moeite, let’s go!

Stap 1: Klik op deze link om een account aan te maken bij Versio:

>>> Account aanmaken

Vul je gegevens in en klik op de knop Volgende stap.

account webhosting

Controleer je gegevens op de volgende pagina en klik op Voltooi aanmelding.

Voltooi aanmelding webhosting

Je bent nu automatisch ingelogd in je klanten paneel 🙂

STAP 2: Klik op deze link om het benodigde webhostingpakket te bestellen.

Klik daarna op 1 van de knoppen met Ga verder.

WordPress pakket webhosting

Controleer in het volgende scherm je bestelling en klik op Volgende stap.

Domeinnaam hoef je nog niet te bestellen, dat gaan we zo doen!

bestelling overzicht webhosting

STAP 3: Reken je bestelling af. iDeal kost €0,99, maar als je via bankoverschrijving betaalt is het gratis.

Betaling webhosting

That’s it! je zult nu een bevestigings e-mail krijgen van Versio, met daarin alle gegevens van je webhosting.

Gefeliciteerd, je bent nu trotse eigenaar van een webhosting pakket! 🙂

Goedkope oplossing…

Mocht je echt geen cent te makken hebben, dan biedt Versio ook een minipakket van €0,50 cent per maand. Ik raad dit niet aan, omdat deze webhosting VEEL trager is dan het pakket dat ik in de handleiding adviseer.

Dit gaat je geld kosten op de lange termijn, omdat bezoekers je website wegklikken voordat deze is ingeladen.

Maar mocht het echt niet anders kunnen, dan kun je hiermee starten. Ik wil het namelijk voor iedereen toegankelijk houden.

Volg voor dit pakket dezelfde stappen als hierboven, maar gebruik dan bij STAP 2 deze link.

goedkope webhosting

Volg daarna dezelfde stappen als bij het normale pakket.

Stap 6) Domeinnaam vastleggen en koppelen aan webhosting

Pro tip: Je kunt domeinnaam generators gebruiken voor inspiratie.

Als je een geschikte naam hebt gevonden kun je die registreren via je Versio account. En we hebben mazzel, want Versio is de goedkoopste aanbieder van domeinnamen in Nederland!

STAP 1: Ga naar Versio.nl, type je domeinnaam in en klik op Domein controleren.

domeinnaam kopen

STAP 2: Klik op Registreren naast je domeinnaam.

Domeinnaam bestellen knop

En daarna op Bestel nu.

Bestel nu domeinnaam

STAP 3: Controleer je bestelling, vink het hokje aan waar staat: Domeinnaam instellingen opgeven tijdens checkout.

Klik vervolgens op Volgende stap.

overzicht domeinnaam bestellen

STAP 4: Koppel je domeinnaam aan je webhosting. Wanneer je webhostingpakket er al tussen staat kies je daarvoor. Staat deze er niet bij, omdat je bijvoorbeeld al webhosting ergens anders hebt. Kies dan voor Nameservers invoeren.

Je vindt jouw nameservers in de activatie e-mail van je webhostingpakket. De nameservers in de afbeelding dienen als voorbeeld!

nameservers instellen

De vakjes voor Nameserver IP mag je leeglaten.

Selecteer onderaan de houder van de domeinnaam. Bij Versio kun je ook anoniem registreren. Dit kost €5 extra en zorgt ervoor dat men niet kan achterhalen wie er achter de domeinnaam zit.

Klik vervolgens op 1 van de Ga verder knoppen. En reken af zoals in STAP 3 in bij webhosting.

Super! Je bent nu trotse eigenaar van een domeinnaam EN webhosting, goed gedaan! 🙂

Het kan even duren voordat de domeinnaam over het gehele internet is gekoppeld aan je webhosting.

Stap 7) WordPress installeren

WordPress is een content management systeem, dat ons in staat stelt om straks gemakkelijk nieuwsberichten te plaatsen. Dit is binnen een paar minuten geregeld.

Als je hosting hebt gekocht bij Versio kun je deze handleiding volgen. Heb je ergens anders hosting gekocht, vraag dan aan ze hoe je dit moet doen.

Daar gaan we!

STAP 1: Klik op de DirectAdmin link in je bevestiginsmail van Versio.

Log in op DirectAdmin met je gegevens.

inloggen directadmin

STAP 2: Klik bij Advanced Features (onderaan) op Installatron Applications Installer.

Installatron

STAP 3: Klik op het 2e tabblad Applications Browser.

Applicatie browser

Scroll naar beneden en klik op WordPress.

browser wordpress

Klik daarna op install this application.

wordpress installeren

Je bent nu in het installatiescherm, we zijn er bijna 😉

Kies in het eerste veld je domeinnaam zonder www.

installeren wordpress 2

Laat het 2e veld Directory leeg!

Kies bij Version  de meest recente versie en bij Language de taal waarin jij je viral site gaat bouwen. Ik kies in dit voorbeeld voor Nederlands.

Alle andere settings kun je laten staan.

wordpress installeren settings

Bij Settings wordt alles voor je ingevuld en kun je eventueel aanpassen.

Noteer je gebruikersnaam en wachtwoord op een veilige plek, vul de titel van je website in en neem de rest over zoals hieronder. Uiteraard met je eigen naam en titel en tagline. (Die kun je trouwens later gewoon aanpassen).

settings meer

Klik nu op Install , wacht een paar seconden en je bent klaar!

einde wordpress installatie

Je kunt nu naar jouw website gaan en dan zie je zoiets:

Voorbeeld website

Dat ziet er natuurlijk nog niet uit als een professionele website, dus daar gaan we wat aan doen….

Stap 8) WordPress thema kiezen en installeren

Nu WordPress is geïnstalleerd heb je een thema nodig voor jouw website. Bij een traditionele website zul je alles zelf moeten bouwen, maar met WordPress is dat niet nodig omdat je gewoon een thema kunt installeren waarin alles al voor je gedaan is.

Een WordPress thema is een kant en klaar ontwerp voor jouw website die je met 1 klik kunt installeren. Je kunt dus supersnel een website maken in elke stijl zonder technische kennis!

Ik adviseer je om een betaald thema te nemen ipv een gratis thema en dit is waarom:

 • Ze krijgen regelmatig updates waardoor alles lekker blijft werken
 • Je krijgt belangrijke functies die je nodig hebt om bezoekers te krijgen
 • Ze zijn beter beveiligd tegen hackers
 • Het ziet er professioneler uit
 • Het werkt makkelijker en sneller, want je krijgt er een handleiding bij (tijd is geld!)

Het thema dat ik aanraad is Ad Sense van MyThemeShop.com. Hij kost $47 (met ledenkorting) en is zijn gewicht in goud waard! Je mag hem onbeperkt gebruiken, dus als je een nieuwe website wilt maken kan dat met het zelfde theme.

ad sense theme mythemeshop

De grote voordelen van dit thema zijn:

 • Verschillende templates voor niches beschikbaar (zoals: tech, baby, sport, etc.)
 • Supersnelle laadtijden (nogmaals tijd is geld, je wilt niet dat men wegklikt omdat het een half jaar duurt voor je website is ingeladen!)
 • Focus op social sharing (hierdoor gaan je berichten straks viral!)
 • Gerelateerde berichten (hierdoor blijft men langer op jouw website!)
 • Geoptimaliseerd voor vindbaarheid in Google! (hoger in Google = meer bezoekers)
 • Ingebouwde Ad-Blocker Detector (zorgt dat je advertenties zichtbaar worden voor mensen met een Ad Blocker)
 • Geïntegreerd advertentie systeem (hier gaan we geld mee verdienen!)

Bekijk deze korte video voor alle features:

Zie de kosten voor het theme als een investering die je straks dubbel dwars terugverdient.

STAP 1: Maak hier een gratis account aan. Hiermee krijg je straks wat korting op je theme. 🙂

mythemeshop account

Klik rechts bovenin om je account aan te maken. Log vervolgens in met je nieuwe account.

STAP 2: Klik hier voor het Ad Sense thema en klik op de knop Get it now!

ad sense thema kopen

Klik nu op Proceed to payment.

ad-sense-thema-afrekenen

Kies vervolgens je betaalmethode. Heb je geen creditcard, kies dan voor PayPal. Heb je geen PayPal, maak dan hier een gratis account aan. Je kunt als internet marketeer eigenlijk niet zonder PayPal en hebt het straks ook nodig voor je uitbetalingen. 🙂

ad sense betalen

Download nu het thema pakketje. Hier zit naast jouw thema ook informatie in over de installatie etc.

Thema installeren

Klik op de inloglink van jouw blog en log in. Deze ziet er zo uit:

http://jouwdomeinnaam.nl/wp-login.php

Klik daarna op Weergave > Thema’s en vervolgens op Nieuwe toevoegen.

nieuw thema toevoegen

Klik daarna op Thema uploaden.

image034

Nu kun je het .ZIP bestand uploaden en installeren. Deze zit in de map Theme Installable in het Ad Sense thema pakketje.

ad sense thema uploaden

Klik na de installatie op Activeren.

activeren ad sense thema

Plugins installeren

Je krijgt nu de mogelijkheid om een aantal plugins te installeren. Vink ze allemaal aan kies bij Acties voor Install en klik daarna op Uitvoeren.

image037

Thema aanpassen en vertalen

Aangezien je bij het Ad Sense thema een zeer uitgebreide handleiding krijgt is ga ik niet verder in op hoe je het thema kunt aanpassen of vertalen. Daarnaast heb je bij MyThemeShop.com toegang tot een uitstekende helpdesk. Je hebt er tenslotte voor betaald!

De handleiding voor je thema vind je in het pakketje dat je hebt gedownload en support uiteraard via de website.

Dus ik zou zeggen; ga lekker los en maak er wat moois van!

Zodra je tevreden bent over je website, kun je verder met de volgende stap…

Stap 9) Publiceer jouw eerste artikel

Waarom hadden we ook weer een blog opgezet? Oh ja, om te bloggen! 🙂

Alles staat nu klaar om je website helemaal vol te rammen met content. Log in op het dashboard van jouw website via: http://jouwdomeinnaam.nl/wp-login.php en klik op Berichten > Nieuw bericht.

wordpress-nieuw-bericht

Je kunt nu je bericht opmaken. Kies een titel, voeg de content toe (tekst, afbeeldingen en video), kies een categorie, kies een uitgelichte afbeelding en klik op Publiceren.

wordpress-artikel-toevoegen

Pro tip: Denk bij het schrijven van je artikel aan de leesbaarheid. Gebruik alinea’s en  titels (koptekst 2). Dit vindt Google ook prettig en zal je helpen bij jouw score in de zoekmachines.

Bezoekers naar jouw blog trekken

Hoe meer artikelen je schrijft, hoe meer bezoekers (traffic) je zult trekken uit de zoekresultaten van Google. Let er hierbij op dat je schrijft over zaken waar mensen naar zoeken. Daarnaast kun je natuurlijk traffic genereren op tal andere manieren. Denk maar eens aan:

 • Social media accounts maken voor je blog en hierop promoten
 • Reageren op andere blogs met links naar jouw blog (niet spammen maar meerwaarde leveren!)
 • Actief zijn op relevante fora en je link in jouw handtekening zetten
 • Etc.

Lees het artikel Meer bezoekers voor je website voor meer informatie.

Geld verdienen met je blog

Het lekkerste voor het laatst! 🙂 Deze handleiding is inmiddels over de 3000 woorden, dus ik laat je in het speciale artikel Geld verdienen met je blog exact zien hoe jij jouw kersverse blog omzet in een geldmachine!

Vragen of je blog showen?

Zet gerust je vragen en links naar je nieuwe blog hieronder in de comments. Ik zou het ook tof vinden als je deze handleiding wilt delen op Facebook. Ik help je graag!